Etrolizumab (ETRO), un anticorp monoclonal anti-β7, a fost folosit ca terapie de inductie la pacientii cu b. Crohn forma moderat-severa, in studiul BERGAMOT, studiu desfasurat si in Centrul de boli inflamatorii Colentina, pentru a-i evalua eficacitatea si siguranta.
Au fost considerati eligibili pentru studiu pacientii cu boala Crohn moderat-severa (refractari sau intoleranti la anti-TNF alfa, imunosupresoare sau corticosteroizi) si au primit (2:2:1) etro 105 mg sc la 4 saptamani, etro 210 mg in sapt. 0,2,4,8 si 12 sau placebo pe parcursul a 14 saptamani de inductie. Obiectivele finale au inclus obtinerea unui scor CDAI < 150, cu PRO2 in remisiune si o imbunatatire endoscopica cu scaderea mai bine de 50% a SES-CD in saptamana 14.
O imbunatatire clinica a fost vizibila intr-un procent mai mare la pacientii care au primit etro 105 mg si 210 mg comparativ cu placebo in sapt. 6, 10 si 14. Remisiunea CDAI in sapt 14 a fost mai mare cu etro 105 mg si 210 mg comparativ cu placebo. Reactiile adverse la etro au fost similare ca cele cu placebo: fara decese, reactii anafilactice sau leucoencefalopatie multifocala progresiva.
Concluzia studiului a fost ca tratamentul cu etro a fost bine tolerat si s-a finalizat cu o imbunatatire vizibila endoscopica la pacientii cu boala Crohn moderat-severa. Remisiunea clinica a inceput din saptamana 6 si s-a mentinut pana in sapt. 14. Inrolarea in studiu inca se desfasoara.