Supozitoarele cu tacrolimus vs cele cu Beclometazona in proctita ulcerativa
February 2, 2020
ETROLIZUMAB CA TRATAMENT DE INDUCTIE IN BOALA CROHN MODERAT – SEVERA : REZULTATE DIN STUDIUL BERGAMOT – cohorta 1
May 15, 2020

COVID-19 in bolile inflamatorii intestinale

SECURE-IBD este o baza de date internationala in care sunt inregistrati pacientii cu boala inflamatorie intestinala (BII) infectati cu noul coronavirus, COVID-19. Scopul acestei platforme este de a identifica impactul generat de infectarea cu COVID-19 asupra pacientilor cu BII in functie de varsta acestora, comorbiditati, severitatea bolii inflamatorii, tratament, etc. Pana in 24 aprilie 2020, au fost inregistrate 770 de cazuri de pacienti cu BII infectati (raportate de 39 tari). Numarul deceselor inregistrate: 29 (4%).

COVID-19 si predominanta in functie de sex. Se aplica si in cazul pacientilor cu BII?

Se pare ca virusul apare mai frecvent la pacientii de sex masculin, acestia dezvoltand forme mai severe ale bolii, comparativ cu femeile. O analiza recenta a 44 672 cazuri de pacienti infectati COVID-19 a aratat o rata a mortalitatii de cca 2,8% la barbati si 1,7% la femei . In USA, desi au fost testati mai putini barbati decat femei ( 44% fata de 56%), pozitivitatea infectiei a fost mai mare la persoanele de sex masculin ( 23% fata de 15%). In Italia, din 1591 pacienti gravi infectati cu COVID -19 internati pe sectiile de ATI, 82% au fost barbati.
Exista mai multe posibile ipoteze care ar putea sa explice diferenta de sex. La pacientii cu infectii HIV si hepatita cu virus C, studiile au aratat ca in cazul femeilor, apare o reactie imunologica mult mai puternica. De asemenea, hormonii sexuali sunt importanti in modularea raspunsurilor imune: estrogenii cresc in general raspunsul imun. De asemenea, anumite comportamente predispun la contactarea infectiei cu COVID-19. 50% din barbatii chinezi fumeaza comparativ cu femeile (doar 2%) – fumatul fiind un factor major de risc in ceea ce priveste infectia cu COVID-19. Barbatii tind sa ceara ajutor medical mai tardiv. Exista de asemenea date care sugereaza ca barbatii se spala pe maini mai rar. Toti acesti factori, cat si altii inca necunoscuti, ar putea explica preponderenta aparitiei infectiei cu COVID-19 la persoanele de gen masculin.
In ceea ce priveste pacientul cu boala inflamatorie intestinala, in 12 aprilie, registrul SECURE-IBD continea 452 pacienti ( din 36 tari) ; dintre acestia, 241 erau barbati si 211 femei. Pacientii aflati in sectia de terapie intensiva/ ventilati/decedati se imparteau in barbati (19) si femei (12) – au fost inregistrate in total 10 decese in randul barbatilor si respectiv 5 decese la femei. Fumatul nu a avut un rol semnificativ la acesti pacienti.

Manifestarile digestive in infectia cu virusul SARS-CoV-2

Cercetatorii din Hong Kong au adunat informatii din cohorta lor de pacienti infectati cu COVID-19 si de asemenea au elaborat o meta-analiza a 60 de studii (4243 pacienti) referitoare la manifestarile gastrointestinale din infectia cu COVID-19 si 11 studii referitoare la ARN-ul fecal. In cohorta de 59 pacienti, 25% aveau simptome digestive, in special diaree si durere abdominala. Toti pacientii aveau febra dar nu toti aveau tuse. ARN-ul fecal a fost pozitiv la 15% din pacienti la prezentare. Meta-analiza a aratat o minima afectare digestiva la 17.6% dintre pacienti - cele mai frecvente simptome erau anorexia (27%), diareea(12%), greata si varsaturi (10%) si durere abdominala (9%). Manifestarile gastro-intestinale au fost mai frecvente la cei cu boala severa (17%) comparativ cu formele usoare de boala (11,8%). Nu au existat diferente intre adulti, copii sau femei insarcinate. Pozitivitatea infectiei din ARN fecal cat si din testele respiratorii a fost concomitenta intr-un procent de 48% dar 70,3% dintre pacienti si-au mentinut pozitiv testul fecal chiar dupa ce probele respiratorii s-au negativat, la 33 de zile de la debutul bolii.
La pacientii cu BII: persistenta incarcaturii virale in materiile fecale poate facilita raspandirea fecal-orala a virusului astfel ca masurile preventive sunt cruciale. Este de asemenea foarte important sa distingem un puseu al bolii inflamatorii de infectia cu COVID-19. Febra apare frecvent in infectie, precum si modificari biologice (limfopenie, eozinopenie), pierderea gustului sau a mirosului, fatigabilitate excesiva. Este important sa excludem infectia cu Clostridium difficile sau cu alti germeni. S-a discutat faptul ca pacientii cu BII ce dezvolta manifestari digestive, in special diaree si durere abdominala ar trebui sa fie testati pentru COVID-19. Necesitatea corticoterapiei in cazul unui puseu al BII ar putea fi un dezavantaj in cazul infectarii cu COVID-19.

SARS-CoV-2, COVID-19 si BII

  • Majoritatea pacientilor cu BII se intreaba despre riscul contactarii infectiei, severitatea infectiei, riscurile la care sunt supusi datorita tratamentului lor etc
  • Majoritatea cazurilor de COVID-19 (80%) sunt usoare; procentul cazurilor severe este supraestimat deoarece multe dintre cazurile usoare cu pacienti asimptomatici nu sunt raportate.
  • Masurile preventive: distantarea sociala, spalatul pe maini etc. sunt foarte importante
  • Pacientii cu BII nu prezinta un risc suplimentar de a contacta infectia cu COVID-19
  • Impactul imunosupresiei asupra severitatii infectiei cu COVID-19 este inca neclar, dar cateva din datele primite din China arata ca imunosupresia nu este un factor de risc
  • Pacientii cu BII care nu au infectie cu COVID-19 nu trebuie sa-si intrerupa tratamentul
  • Pacientii cu BII aflati in remisiune si care sunt infectati, dar asimptomatici, pot continua tratamentul cu tiopurine, metotrexat sau tofacitinib. Tratamentul biologic poate fi amanat cu 2 saptamani. Doza de corticosteroizi trebuie micsorata
  • Pacientii cu BII activa sau inactiva, infectati cu COVID-19 trebuie tratati cantarind riscul si beneficiile. Cand infectia cu COVID-19 este severa, accentul trebuie pus pe tratamentul agresiv al acesteia; medicamentele enumerate mai sus trebuie intrerupte si reluate dupa disparitia simptomelor sau cand retestarea pentru COVID-19 devine negativa.
  • 5-ASA, budesonid, tratamentul rectal, nutritia enterala, prednison < 20 mg/zi pot fi continuate indifferent de cat de severa este infectia cu COVID-19
  • Nu exista recomandari pentru femeile gravide care au boala inflamatorie intestinala si au contactat infectia cu COVID-19. Acestea trebuie sa urmeze recomandarile generale legate de infectia COVID in sarcina.

Buy now